Nordsjællandsk plejehjem frabeder sig besøg af pårørende i to måneder
(Berlingske 11.03.2020)
En coronasmittet medarbejder og seks plejehjemsbeboere med tegn på infektion.
Det var onsdag morgen situationen på plejehjemmet Hørgården i Aarhus Nord, hvor alle plejehjemsbeboere nu er kommet i karantæne i egen bolig. Det er sådan en krisesituation, som leder og stifter af det private plejehjem Dagmarsminde, May Bjerre Eiby, for alt i verden vil forsøge at undgå. Hun har derfor besluttet, at ingen pårørende må komme på besøg på plejehjemmet i Græsted de næste to måneder, medmindre truslen fra coronavirus bliver mindre.
»Beboerne er sårbare og på kanten af livet. De er helt afhængige af hjælp. Jeg er af den holdning, at vi skal gøre alt for mindske risici for, at de bliver smittet,« siger May Bjerre Eiby.
Dagmarsminde er for demensramte ældre, og plejehjemmet er bygget om fællesskab i fællesstuer. Plejehjemmet er vant til at få daglige besøg fra pårørende, som kommer på besøg i fællesstuerne. En del af de pårørende rejser meget og bor i perioder i udlandet.
»Det vil have en negativ konsekvens for nogle af vores beboere, at de ikke får besøg af deres pårørende, men jeg mener, at det er et svært et valg mellem to onder, og lige nu er jeg lettet over det valg, vi har taget,« siger hun.
Medarbejdere i karantæne.
Bliver en beboer smittet og skal i isolation, skal medarbejdere iføres dragter, handsker, masker og visir, når de skal være i kontakt med den syge beboer. Ud over faren for at miste livet, vil isolation »være en meget, meget hård belastning for vores beboere med demens, fordi vi kommer ind iklædt noget, de ikke forstår,« siger May Bjerre Eiby.
Onsdag valgte hun også at opsige en medarbejder på det private dagcenter Søstersanatoriet på Frederiksberg, fordi hun har valgt at lukke dagcentret helt ned, så længe situationen med coronavirusset er så alvorlig:
»Det går ud over driften. Men jeg synes, at det ville være moralsk forkert at holde åbent, når de ældre er så skrøbelige«, siger hun.
Så radikalt er andre plejehjem endnu ikke gået til værks. Forstander Randi Krogdal Steen Håndværkerforeningens plejehjem i København, og Bjarne Webb-Sørensen forstander på Dronning Ingrids Hjem i Valby fortæller begge, at pårørende har adgang til plejehjemmene, så længe Københavns Kommune ikke anbefaler andet.
Skilte på hoveddøren beder dog pænt besøgende om at vende om, hvis de har været på ferie i risikoområder i udlandet.
Desuden er der iværksat ekstra rengøring og større arrangementer er blevet aflyst.
Ældre og syge er i særlig risiko for at bukke under for coronavirus. Det er for eksempel blevet offentligjort, at 15 mennesker har mistet livet på grund af coronavirus på plejehjemmet Life Care Center i den amerikanske delstat Washington. De ældre mennesker døde få timer efter, at de havde fået symptomer, og det chokerede både ledelse og medarbejdere, hvor hurtigt sygdommen eskalerede.
Sundheds-og Omsorgsforvaltningen i Københavns Kommune oplyser, at seks medarbejdere fra de københavnske plejehjem lige nu er i karantæne beordret af sundhedsmyndighederne og 16 hjemsendt som følge af de skærpede retningslinjer.
Forvaltingen oplyser, at der er mulighed for straks at etablere 50-60 ekstra sengepladser til at håndtere situationen den kommende tid, hvis det skulle blive nødvendigt, »med de ekstra sengepladser, er vi i stand til at modtage borgere med ikke-smitsomme sygdomme, hvis sygehusene er nødsaget til at udskrive tidligere end normalt på grund af pres udløst af Corona-smitte«.